Home // Activitats del dojo // Kenjutsu (剣術)

Kenjutsu (剣術)

         剣術Kenjutsu            二天一流 Niten Ichi Ryu 

 

El Kenjutsu és un art marcial tradicional japonès que amb la seva practica podem unir i controlar el cos, la ment i l’esperit fent servir el Bokken (una espasa japonesa de fusta) i/o el Kodachi (espasa japonesa més curta) com a medi per aconseguir-ho. També es podria expressar com a “Ugoku Zen” (Zen en moviment).
Niten Ichi Ryu és l’escola que va crear Miyamoto Musashi, un samurai que va néixer al Japó feudal des de 1584 fins a 1645 i que no va perdre en cap dels 60 duels que va tenir. Per això se li considera el millor guerrer del Japó, no tan sols per la seva destresa sinó també com a estratègia i per la seva filosofia, la qual podem apreciar al llibre que va escriure “Go Rin no Sho” (el llibre del 5 anells).
Es caracteritza per usar el bokken i el kodachi al mateix temps, encara que Miyamoto Musashi a excepció el combat com Shishido Baiken de Iga, tan sols va fer anar les dues armes a l’hora contra grups nombrosos, com per exemple contra l’escola Yoshioka de Kyoto.
En els combats singulars preferia fer anar el bokken encara que el seu adversari fes anar la katana. Musashi diu l seu llibre Gorin No Sho (El llibre dels cinc anells) que el bokken és l’arma més eficaç per a entrenar adequadament quan practiquen dos o més persones, ja que permet controlar millor l’energia sense matar a l’adversari i a mes a mes en cas de ser necessari pot trencar el crani, espatlla, etc.

En la època de Miyamoto Musashi ( 1584 – 1645) el normal era fer anar l’espasa llarga i fer anar la curta o més en llocs on no es pugues fer anar la llarga, com per exemple dins d’una casa. Per això, a excepció d’algunes escoles que es varen especialitzar en el kodachi, solia ser un símbol identificatiu de la casta samurai o era fet anar com una eina més.
A continuació algunes observacions a l’hora de practicar aquesta escola i també del seu llinatge:
• Totes les tècniques s’han de practicar de forma relaxada i amb bokken, mai amb katana.
• Itto no kata (tècniques amb l’espasa llarga) i Kodachi no kata (tècniques amb l’espasa curta) es
practiquen sense fer cap Kiai (crit provinent del tàndem).
• Nito no kata (tècniques amb les dues espases) es practiquen amb Kiai. Sense cap mena de dubte
aquesta és la peculiaritat més destacable de la escuela. En Niten Ichi Ryu el Kyai té tres tons
diferents:

“Tsuuu ”
“Teeen”
“Feeet”
Es pronuncia en avançar atacant.
Es pronuncia en donar un cop.
Es pronuncia al fer un tall.
Del llinatge de l’escola s’ha de destacar que te vàries rames. Por una part hi ha una rama que practica el mateix estil que el pare de Musashi (Munisai) i por altra part hi ha quatre rames més, cada una pertany a un deixeble avantatjat de Musashi (Miyamoto Iori, Aoki Joemon, Terao Magonokatsunobu i el seu germà Terao yumanosuke Nobuyuki). Rebent aquest últim el Gorin no Sho i el Bokken de Miyamoto Musashi. En el 8o Soke (Aoki Kikuo Tesshin Sensei) s’ajunten 3 de les rames i Aoki sensei nomena 9o Soke a dos alumnes vantatjats perquè representin l’escola, un d’ells és Miyagawa Yasutaka sensei amb el qual profunditza les ensenyances que Musashi va immortalitza en el Gorin no Sho. Després Yasutaka sensei va triar a Miyagawa Morito com a 10 o Soke de l’escola.

Horaris

 

Kenjutsu en pdf!